Właściwości miodu – czy miód jest zdrowszy od cukru?
Miód może mieć
różne kolory, smaki i właściwości. Cechy te zależą od miejsca, w którym pszczoły zbierały nektar. Są więc
miody w kolorze kremowym, o łagodnym smaku (np. miód rzepakowy), jak również
miody w kolorze brązowym, mające wyrazisty smak (np. miód ze spadzi iglastej).
Każdy miód charakteryzuje się unikalnym zestawem cech, mających różne zastosowanie. Sprawia to, że jest bardzo wartościowy i można go wykorzystać na wiele sposobów.
Właściwości miodu na szczególną uwagę zasługują:
- bogata zawartość składników odżywczych – miód dostarcza energii do organizmu,
- zastosowanie jako środek wspierający odporność i zmniejszający ryzyko infekcji,
- działanie antybakteryjne i antyseptyczne – dzięki czemu może być stosowany przy infekcjach (zwłaszcza gardła),
- wspomaganie gojenia się ran i ograniczanie rozwoju stanów zapalnych,
- oddziaływanie na układ pokarmowy – przyspieszanie procesu trawienia,
- sprzyjanie poprawie kondycji organizmu,
- ze względu na zawartość przeciwutleniaczy – ochrona przed negatywnym działaniem wolnych rodników.
Powyższe działania zależne są od rodzaju miodu – każdy z nich bowiem ma różne zastosowania.
Miody mogą korzystnie wpływać na zdrowie (zwłaszcza serca), chronić komórki przed uszkodzeniem oraz ograniczać możliwość pojawienia się chorób przewlekłych.
Właściwości te sprawiają, że miód jest produktem bardzo wartościowym. Warto jednak zastanowić się, czy byłby on zdrowszym zamiennikiem cukru. Miód jest bardziej kaloryczny niż cukier.
Łyżeczka miodu zawiera 36 kcal, natomiast łyżeczka cukru 19 kcal. W przeciwieństwie do cukru miód posiada jednak witaminy i składniki mineralne. Kolejną zaletą miodu jest też
niższy indeks glikemiczny. Możemy więc stwierdzić, że miód jest zdrowszy od cukru.
Wpływ miodu na poziom glukozy we krwi
Mimo przewagi cech miodu nad właściwościami cukru należy jednak zwrócić uwagę na to, że miód spożywany w zbyt dużych ilościach może być tak samo szkodliwy, jak cukier. Duże znaczenie ma także stan zdrowia osoby spożywającej miód.
Dla osób z cukrzycą niewskazane jest spożywanie dużej ilości cukru. Miód zawiera cukry proste - fruktozę i sacharozę. U cukrzyków kluczowe jest utrzymywanie poziomu cukru na stałym poziomie, aby uniknąć hipoglikemii oraz hiperglikemii. Miód u takich osób nie jest więc szczególnie zalecany, lecz w niewielkiej ilości mogą sobie na niego pozwolić (o ile cukrzyca jest ustabilizowana). Warto w tym przypadku dołączyć składniki zawierające błonnik, dzięki czemu glukoza nie uwolni się w sposób gwałtowny.
Jak zastąpić cukier w diecie? Naturalne zamienniki cukru
Istnieje wiele naturalnych zamienników cukru. Są to m.in.:
- stewia (roślina występująca w Ameryce Południowej)
- erytrytol - produkowany przy wykorzystaniu właściwego szczepu drożdży, znajduje się też w niektórych owocach, a także w pyłkach kwiatów,
- ksylitol - cukier brzozowy,
- melasa - buraczana lub trzcinowa, posiada wiele witamin i składników mineralnych,
- tagatoza - pozyskiwana z cukru mlecznego (laktozy),
- syrop klonowy - pochodzący z pnia brzozy, bez konserwantów,
- syrop daktylowy - zawiera wiele składników mineralnych i witamin.
Cenną wskazówką może być także
dodawanie owoców do deserów zamiast cukru.
Podsumowanie: Jak zdrowo zmniejszyć ilość cukru w diecie?
Miód, choć bardziej kaloryczny, jest bogatszym źródłem składników odżywczych i ma niższy indeks glikemiczny niż cukier. Należy jednak kontrolować jego spożycie, zwłaszcza w przypadku osób z cukrzycą.
Warto także zwrócić uwagę na naturalne zamienniki cukru, takie jak stewia, erytrytol, ksylitol itp., jako alternatywę dla osób dążących do redukcji cukru w diecie. Ważne jest także ograniczenie spożywania słodkich napojów i słodyczy oraz powiększenie diety o produkty zawierające złożone węglowodany, błonnik i białko. Do tego regularna, dobrze dobrana aktywność fizyczna, odpowiednia liczba godzin snu oraz chwila na relaks – warto zwrócić uwagę na te naturalne sposoby na obniżenie poziomu cukru!
[ARTYKUŁ SPONSOROWANY]