Kulinaria

Wróć

Czekośliwka – pyszna alternatywa dla kremów czekoladowych

2025-09-12 13:30:01
Czekośliwka to krem przygotowany ze śliwek i czekolady, który jest smaczną alternatywą dla wielu kremów czekoladowych. Zobacz, jak łatwo go przygotować.
www.dibloguje.pl
Sezon na śliwki w pełni. To najlepszy moment, by przygotować czekośliwkę, czyli powidła śliwkowe z czekoladą. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do śniadania lub deserów. Są tak smaczne, że można je nawet wyjadać prosto ze słoika.

Składniki na 2 średnie słoiczki:

• 1 kg śliwek
• 1/2 szklanki cukru (lub według smaku)
• 100 g gorzkiej czekolady lub 3 łyżki kakao
• kilka łyżek wody

Przygotowanie:

Śliwki umyj, wydryluj i pokrój w kostkę. Następnie przełóż je do garnka z grubym dnem, dodaj wodę i cukier. Całość gotuj na małym ogniu przez około 1 godzinę. Co jakiś czas przemieszaj, aby masa się nie przypaliła. Po tym czasie wrzuć kawałki czekolady. Wszystko razem wymieszaj i gotuj przez kolejne 5 minut. Krem jest już gotowy. Po ostudzeniu należy go przechowywać w lodówce. Gorące powidła można też przełożyć do słoików, szczelnie zamknąć i ustawić do góry dnem – w taki sposób powinny pozostać do całkowitego ostygnięcia.

Wskazówki:

• Szklanka użyta w przepisie ma pojemność 250 ml.
• Do czekośliwki najlepiej sprawdzą się śliwki węgierki, ale można użyć dowolnych.
• Wybierając czekoladę, najlepiej stawiać na gorzką z wysoką zawartością kakao. Czekolada mleczna skraca trwałość kremu do miesiąca.
• Aby krem był gładki, można go zblendować.
• Przy większych zapasach zalecana jest pasteryzacja przez około 20 minut.
Diana Rusiłowicz
24@bialystokonline.pl