Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia, głoszą zgodnie specjaliści żywieniowi. Zapewnia nam energię, dzięki której nasze ciało i umysł mogą pracować prawidłowo i wydajnie. Produkty bogate w białko, węglowodany oraz w wartości pokarmowe takie jak wapń, żelazo, błonnik i witaminy zaspokajają aż ¼ dziennego zapotrzebowaniapokarmowego człowieka. Młodzież, która w porannych godzinach wydatkuje dużo energii na naukę w szkole powinna szczególnie dbać o regularne jej dostarczenie do organizmu. Tym bardziej, że niejedzenie śniadań może być przyczyną senności, apatii czy problemów z koncentracją, co może bezpośrednio wpływać na wyniki w szkole.
Od marca do czerwca 2011 roku organizatorzy programu edukacyjnego Jedz smacznie i zdrowo przeprowadzili badania na grupie niemal 1000 uczniów klas I-III gimnazjum. Pytali młodzież o nawyki żywieniowe i preferencje kulinarne. Okazało się, że średnio 13% chłopców i 18% dziewcząt nie pamięta o porannym posiłku. Co więcej gimnazjaliści nie zabierają ze sobą dodatkowego posiłku do szkoły. Średnio 16% młodych ludzi w Polsce nie je drugiego śniadania, które powinni spożywać w pierwszej połowie dnia, by uzupełnić zapas energii niezbędny do nauki. Organizatorzy programu ustalili również, że większość gimnazjalistów - 74% przebadanych na śniadanie zjada głównie kanapkę.
- Ważne jest, by uczyć młodych ludzi, że ich poranny posiłek powinien opierać się na produktach pełnowartościowych - mówi Agnieszka Piskała ekspertka ds. żywienia w firmie Nestlé. Śniadania dla ucznia powinny opierać się na produktach pełnoziarnistych np. na śniadanie płatki na mleku, a do szkoły kanapka z pieczywa razowego lub graham. Takie produkty w diecie młodych ludzi sprawiają, że czują się oni dłużej syci, a powolne uwalnianie glukozy do krwi sprawia, że mają mniejszą ochotę na sięganie po słodkie przekąski - radzi dietetyczka.
Więcej o śniadaniach można przeczytać na stronie internetowej programu edukacyjnego
Jedz smacznie i zdrowo