Dom

Wróć

Co siejemy w marcu?

2022-03-08 16:18:49
W marcu w ogrodzie wciąż jeszcze istnieje duże ryzyko przygruntowych przymrozków. Z tego powodu tylko niektóre gatunki roślin można wysiewać. Jakie?
Pixabay
Marzec nie jest zbyt łaskawy, jeżeli chodzi o warunki do wysiewu. Z powodu nocnych przymrozków często zamiast siania roślin bezpośrednio do gruntu – przygotowuje się rozsady. Inna opcja to wysiew do tunelu foliowego lub wybór gatunków odpornych na spadki temperatur. Jeśli chodzi o gatunki mrozoodporne, warto postawić na byliny m.in. dzwonki karpackie, orliki czy astry alpejskie.

Możemy rozpocząć także sianie łubin. Zazwyczaj termin ich siewu z nasion rozpoczyna się 20 marca, a w uprawie na zielonkę termin przesuwa się na połowę kwietnia. Kwiaty, które można wysiewać do gruntu wczesną wiosną, to także jednoroczne gipsówki oraz złocienie, czyli popularne margaretki. Jastrun ma bardzo niewielkie wymagania, jeśli chodzi o warunki do jego wzrostu. Zazwyczaj pierwsze kiełki pojawiają się po 10-30 dniach, gdy temperatura utrzymuje się na poziomie ok. 15 stopni Celsjusza lub wyższej. W przypadku gipsówki warto wiedzieć, że roślina ta mocno się rozrasta, dlatego między kolejnymi okazami dobrze jest zachować odstęp ok. 50 centymetrów.

Na początku marca można zająć się również wysiewem warzyw, by jak najszybciej mieć zdrowe zbiory z własnego ogródka. Na dworze nadal jest chłodno i nocami zdarzają się przymrozki, dlatego lepiej posiać nasiona warzyw tj. rzodkiewka, marchew i koper, ale pod tunelami foliowymi. Jeśli temperatury na zewnątrz są bardzo niskie, to poza tunelem foliowym warto postawić na dodatkową ochronę w postaci agrowłókniny, którą przykrywa się wysiane nasiona. Z kolei jeśli pogoda pozwoli, można siać do gruntu np. groch, bób, białą rzodkiew, pietruszkę, czy jarmuż. Ponadto odporne na mróz są także por, szpinak i cebula,

Jeżeli chodzi o stanowisko do uprawy warzyw, musi być ono słoneczne i dokładnie osłonięte przed silnymi wiatrami. Im wyższa temperatura, tym nasiona będą kiełkować szybciej, a rośliny lepiej rosnąć. Nasiona wysiewamy na uprzednio przygotowane grządki, z dobrze przekopaną, spulchnioną i odchwaszczoną glebą. Nasiona najlepiej wysiewać w rzędach, co ułatwi ich późniejsze pikowanie i pielęgnację. Po wysiewie nasiona przykrywamy cienką warstwą ziemi i delikatnie podlewamy. W miarę kiełkowania warzyw będą również pojawiać się chwasty, które trzeba systematycznie usuwać, by nie zdominowały naszego domowego warzywnika.
Malwina Witkowska
malwina.witkowska@bialystokonline.pl