Choroba Hashimoto: dieta bezglutenowa nie jest dobrym pomysłem
Choroba Hashimoto wielu osobom kojarzy się z dietą bezglutenową. Takie powiązanie nie ma jednak nic wspólnego z rzeczywistością, czego dowodzą badania naukowe.
pixabay.com
Choroba Hashimoto - czym jest?
Choroba Hashimoto jest przewlekłym zapaleniem tarczycy. To główna przyczyna niedoczynności tego gruczołu we wszystkich grupach wiekowych. Przy czym choroba Hashimoto bardzo często dotyczy starszych (pomiędzy 45. a 65. rokiem życia) kobiet (chorują one 5-, a nawet i 10-krotnie częściej niż mężczyźni), zamieszkałych na terenach, gdzie występuje duże stężenie jodu.
Jednym z największych problemów w chorobie Hashimoto jest przyrost masy ciała, pomimo stosowanego leczenia. Pacjenci poszukują ratunku w internecie, gdzie natrafiają na mnóstwo informacji o diecie w chorobie Hashimoto z zaleceniem przejścia na dietą bezglutenową.
Jednak wyniki ankiety przeprowadzonej na ponad tysiącu osób w Stanach Zjednoczonych pokazują, że aż 60% respondentów uważa dietę bezglutenową za lepszą dla ciała i umysłu. Większość z nich stwierdziła, że poprzez rezygnację z glutenu można osiągnąć lepsze trawienie, wspomóc układ pokarmowy, zdrowo stracić na wadze, mieć więcej energii, niższy cholesterol oraz silniejszy układ odpornościowy.
Jaką rolę odgrywa gluten?
- Wbrew rozpowszechnianej w pseudonaukowych publikacjach opinii, gluten nie jest szkodliwy dla zdrowia i nie powoduje przyrostu masy ciała. Występuje w wielu produktach pełnoziarnistych oferujących bogactwo witamin, minerałów i błonnika, które są kluczowe dla zdrowej diety - mówi dr Anna Popławska-Kita z Kliniki Endokrynologii, Diabetologii i Chorób Wewnętrznych Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku.
Jednocześnie specjalistka podkreśla, że zrównoważone ilości glutenu w diecie poprawiają poziom trójglicerydów i ciśnienie tętnicze krwi. Gluten wspomaga także utrzymanie prawidłowej mikroflory w przewodzie pokarmowym, co pozwala zmniejszyć stany zapalne i reguluje przemianę materii. Jednocześnie wyeliminowanie glutenu z diety skutkuje zwiększeniem ilości produktów z wysokim indeksem glikemicznym, zawierających tłuszcz czy cukier, co w efekcie prowadzi do przyrostu masy ciała.
Co ważne, brak ostrożności w stosowaniu diety bezglutenowej może doprowadzić do niedoborów witaminy B, wapnia, żelaza, cynku czy magnezu. Badania naukowe potwierdzają, że osoby spożywające trzy porcje pełnych ziaren dziennie mają o 30% mniejsze ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2.
- U osób z otyłością, zwłaszcza po potwierdzeniu insulinoporności, należy najczęściej wykluczyć z diety produkty z wysokim indeksem glikemicznym, między innymi mąkę pszenną. Nie należy tego jednak utożsamiać z dietą bezglutenową. Zaleca się bowiem produkty zbożowe z mąki żytniej, orkiszowej czy też gryczanej – zaznacza jednak dr Anna Popławska-Kita.
Dorota Mariańska
dorota.marianska@bialystokonline.pl