Chleby PSS Społem Białystok nagrodzone
Chleb żytni razowy i chleb graham zostały docenione w III Krajowym Konkursie Pieczywa.
Pierwszy produkt zajął pierwsze miejsce w kategorii pieczywo żytnie razowe. Uhonorowano go statuetką Krajowy Produkt Przyszłością Polski. Natomiast graham zdobył drugie miejsce w kategorii pieczywo pszenne graham.
Oba rodzaje chleba białostockie Społem produkuje od lat 70. ubiegłego wieku na podstawie własnych receptur, które nie zmieniły się do dziś. W skład tych produktów wchodzi mąka z przemiału z całego ziarna. Nie zawierają one żadnych polepszaczy. Posiadają wysokie walory odżywcze i zdrowotne. Wysoka zawartość błonnika działa korzystnie na perystaltykę jelit, wpływa na usuwanie z organizmu produktów przemiany materii i reguluje metaboliczne procesy. Chleb żytni razowy oraz graham są również bogate w makro- i mikroelementy oraz witaminy.
Organizatorem odbywającego się w Warszawie konkursu były: Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego oraz czasopismo branżowe Przegląd Piekarski i Cukierniczy.
Źródło: Wrota Podlasia
andy