Kultura i Rozrywka

Wróć

Chleby, miody i wędliny. Białostocki Jarmark Świętojański na rynku

2017-06-25 15:40:53
Zapachy wędlin i świeżego pieczywa unosiły się na Rynku Kościuszki. Wszystko za sprawą Białostockiego Jarmarku Świętojańskiego, który odbył się w niedzielę (25.06) w ramach Dni Miasta.
AD
Jarmark przyciągał wielu miłośników tradycyjnych wyrobów. Kupić można było swojskie wędliny, pieczywo wypiekane na liściu chrzanu, sery korycińskie, ale też litewski kwas, chałwę i potrawy tatarskie. Nie mogło oczywiście zabraknąć miodów. Kusiły aromatyczne przyprawy i zioła.

Na jarmark przyjechali też wystawcy z ceramiką, wyrobami z drewna (m.in. rzeźbami, świątkami, przyborami kuchennymi), wiklinowymi koszami i koronkowymi serwetkami.

Stoiska stanęły wokół Ratusza. Na jarmarku prezentowali się wytwórcy z Białorusi, Litwy Polski. Nad rynkiem zawisły chmury, ale na szczęście nie spadł z nich deszcz.

Tradycja Białostockiego Jarmarku Świętojańskiego sięga XVIII wieku, kiedy to wielki hetman koronny Jan Klemens Branicki uzyskał od króla przywilej organizowania takiego wydarzenia.

Organizatorem jarmarku było Muzeum Podlaskie w Białymstoku. Portal BiałystokOnline patronował imprezie.
Anna Dycha
anna.d@bialystokonline.pl