Chleb bezglutenowy wycofany z obrotu. W przypadku alergii nie należy go spożywać
Główny Inspektorat Sanitarny wycofuje dwa rodzaje bezglutenowego chleba. Zjedzenie może doprowadzić do silnej reakcji, a nawet zagrozić życiu niektórych osób. Podajemy szczegóły dotyczące wycofanych produktów.
Pixabay
GIS wycofuje chleb i ostrzega konsumentów
Przyczyną wycofania pieczywa było otrzymanie przez GIS informacji od producenta o stwierdzeniu w jednej partii surowca – pestek dyni – obecności orzeszków ziemnych. To alergen, którego obecność powinna być zadeklarowana na opakowaniu.
Piekarnia bezglutenowa Ultraeuropa wstrzymała sprzedaż i wysyłkę swoich produktów zawierających pestki dyni po stwierdzeniu zanieczyszczenia alergenem. Producent natychmiast podjął działania w celu wycofania tych produktów ze sprzedaży oraz zablokował pozostałą część partii pestek dyni.
Państwowa Inspekcja Sanitarna współpracuje z piekarnią i monitoruje cały proces, aby zapewnić bezpieczeństwo konsumentom.
Pieczywo z pestkami dyni nie będzie dostępne, jednak wiele osób mogło już kupić te produkty – zwłaszcza, że są przydatne do spożycia niemal do końca 2024 roku. W przypadku alergii lub jej podejrzenia wskazanego pieczywa nie należy spożywać. Produkty wprowadzone do obrotu w Polsce, do których dodano zanieczyszczone orzeszkami ziemnymi pestki dyni to:
Wiso – Chleb bezglutenowy (350 g):
- data minimalnej trwałości – 05/12/2024; numer partii – 2405290785,
- data minimalnej trwałości – 12/12/2024; numer partii – 406061154,
- data minimalnej trwałości – 28/11/2024; numer partii – 2405231110,
- data minimalnej trwałości – 24/11/2024; numer partii – 2405170420,
- data minimalnej trwałości – 10/11/2024; numer partii – 2405070891.
Bracia Piskorkowie Adam i Antoni – Bezglutenowy chleb z pestkami dyni (350 g):
- data minimalnej trwałości – 09/11/2024; numer partii – 2405100611.
[zdjecie]98903[/zdjecie]
[zdjecie]98904[/zdjecie]
[zdjecie]98905[/zdjecie]
[zdjecie]98906[/zdjecie]
Agata Rosińska
24@bialystokonline.pl