Kultura i Rozrywka

Wróć

Cepeliny, raki, kołduny. Jakie były smaki Kresów?

2020-03-04 14:39:05
Tomasz Kuba Kozłowski z Domu Spotkań z Historią w Warszawie opowie o smakach, daniach i przepisach z ziem wschodnich dawnej Rzeczypospolitej.
pixabay.com
Na spotkanie zapraszają Towarzystwo Przyjaciół Grodna i Wilna oddział w Białymstoku, Fundacja na rzecz Pomocy Dzieciom z Grodzieńszczyzny oraz Galeria im. Sleńdzińskich w Białymstoku. Wydarzenie odbędzie się w ramach XXI Dni Kultury Kresowej w Białymstoku.

Tym razem będzie ono poświęcone znanym i zapomnianym potrawom serwowanym na ziemiach wschodnich dawnej Rzeczypospolitej, popularnym przepisom, książkom kucharskim kresowych autorek i autorów tudzież innym ciekawostkom związanym z jadłem. Opowieść o dziczyźnie, rakach, cepelinach, cymesie, kołdunach, korowaju, kulebiaku, mamałydze i innych kresowych przysmakach ilustrowana będzie m.in. zdjęciami oryginalnych talerzy i talerzyków z Kresów z kolekcji autora.

Spotkanie zaplanowano w czwartek (5.03) o godz. 18.00 w Galerii im. Sleńdzińskich przy ul. Waryńskiego.

W programie Dni Kultury Kresowej są jeszcze: spotkanie z Robertem Pawłowskim Niemy Niemen (12 marca o godz. 18.00 w Galerii im. Sleńdzińskich przy ul. Waryńskiego), wernisaż wystawy Zobaczone. Grafiki Barbary Narębskiej-Dębskiej ze zbiorów Biblioteki Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu (13 marca o godz. 18.00 w Galerii im. Sleńdzińskich przy ul. Legionowej), sympozjum popularno-naukowe Kresowe wspomnienia (18 marca o godz. 17.00 w Muzeum Wojska w Białymstoku). 19 marca obchodzony będzie dzień imienin Józefa Piłsudskiego. W planach jest msza św., uroczystości pod pomnikiem marszałka i rozstrzygnięcie konkursu plastycznego Marszałek w oczach dziecka.

Zobacz też: Na kresowym talerzu… - prezentacja w Galerii Sleńdzińskich
Anna Dycha
anna.d@bialystokonline.pl