Biznes

Wróć

Ceny warzyw rosną szybciej niż innych produktów. Cebula podrożała o 55%

2023-03-27 09:21:48
Coraz wyższe ceny warzyw odczuwa każdy Polak. Przyczyną jest niekorzystny splot wielu okoliczności – od pogodowych i ekonomicznych po czysto polityczne. Rekordy bije np. cebula, której ceny poszły w górę o ponad 55%. Na dużym plusie jest też marchew ze wzrostem o przeszło 47%.
Pixabay
Polacy muszą coraz więcej płacić za warzywa, które drożeją wyraźniej niż reszta żywności. Z najnowszego raportu Indeks cen w sklepach detalicznych zawierającego analizę ponad 72 tys. cen, wynika, że w lutym tego roku zakupy kosztowały średnio o 20,8% więcej niż rok wcześniej (w styczniu – 20%). Natomiast same warzywa w tym czasie zdrożały o 22,5% rok do roku (rdr). Przy tym np. w przypadku cebuli, marchwi czy papryki wzrosty były jeszcze wyższe.

Zazwyczaj w okresie zimowym i wczesnowiosennym ceny większości produktów z tej kategorii są wyższe. Niebawem na polskim rynku pojawi się część krajowych warzyw i owoców. Jeśli pogoda będzie dopisywała ich wzrostowi, to możemy liczyć na unormowanie się cen. Sezon na warzywa i owoce oznacza, że będziemy mieć po pierwsze dostęp do zdrowych i smacznych produktów, a po drugie będą one tańsze.

Jednak za nim do tego dojdzie, musimy zmierzyć się z aktualną codziennością. Rekordy cenowe w pierwszej kolejności należą do cebuli, która w lutym podrożała rdr. aż o 55,4% i w sklepach kosztuje średnio 3,5 zł/kg. Jest to też produkt, który zaliczył w tym okresie największy wzrost ceny w całym koszyku 100 najczęściej kupowanych przez konsumentów towarów, należących łącznie do 17 kategorii produktowych.

Druga na liście cenowych rekordów wśród warzyw w lutym była marchew – podwyżka rdr. o 47,3% (5. miejsce pod względem najwyższego wzrostu cen we wspomnianym już całym koszyku). Wysoka cena marchwi może być zjawiskiem przejściowym, bo za kilka miesięcy w Polsce będziemy mogli cieszyć się naszymi sezonowymi plonami. O ile pogoda będzie sprzyjała uprawie tego warzywa, sytuacja cenowa na pewno się zmieni.

Konsumenci widzą też wyższe od przeciętnych wzrosty cen pomidorów, co potwierdzają wyniki badania. W lutym były one droższe aż o 25,1% rdr. Bardzo spektakularne wzrosty cen odczuwają również amatorzy papryki, która zdrożała rdr. o 20,8%, osiągając w lutym w sklepach średnią cenę ok. 11,5 zł/kg. Przy dobrych warunkach pogodowych ceny papryki, podobnie jak pomidorów, spadną w okresie wzrostu i zbiorów tych warzyw w Polsce. Będziemy to obserwowali od końca lipca aż do zakończenia sezonu zbiorów.

Dwucyfrowe wzrosty cen notują nawet tak powszechne w menu Polaków warzywa, jak ziemniaki czy kapusta. Te towary podrożały rdr. odpowiednio o 16,1% i 15,8%. Eksperci uważają, że przy globalnie rosnących cenach wielu dóbr i produktów wzrosty cen także tych warzyw nie powinny nikogo dziwić. Ponadto przypominamy, że aktualnie inflacja w Polsce wynosi ponad 18%.
Malwina Witkowska
malwina.witkowska@bialystokonline.pl