Kultura i Rozrywka

Wróć

Catering wigilijny - domowe potrawy na świątecznym stole

2014-12-06 00:00:00
W natłoku obowiązków często nie mamy czasu na pracochłonne gotowanie. Dobrą opcją może być catering. Do wyboru mamy wiele tradycyjnych, domowych dań.
4freephotos.com
Długie godziny gotowania

Święta Bożego Narodzenia – czas radosny, spędzony w gronie rodziny, przy suto zastawionym stole. Wielu gospodyniom domowym sen z powiek spędza wizja przygotowania dwunastu tradycyjnych potraw wigilijnych oraz innych smakołyków na dwa kolejne dni świąteczne. Przed nimi godziny spędzone w supermarketach, wybieranie dziesiątek produktów, a potem długie gotowanie, smażenie, doprawianie.

W dzisiejszych czasach pracujemy coraz dłużej i więcej. Brak czasu daje się nam we znaki. Szybkie tempo i nadmiar obowiązków sprawia, że każde ułatwienie, uproszczenie życia przyniesie nam wiele korzyści. Dziesiątki obowiązków sprawiają, że kobiety nie mogą poświęcić gotowaniu tak dużo czasu. Rodzi się tu pytanie – jak możemy, mimo braku czasu, mieć na stole wiele tradycyjnych, domowych dań?

Alternatywą jest catering wigilijny

Odpowiedzią może być catering – kiedyś kojarzony wyłącznie z weselami i bankietami. Obecnie odchodzi się od takiego myślenia. Wiele firm oferuje m.in. catering na służbową wigilię, jak i na tę w domowym zaciszu. Wydaje się to być idealnym rozwiązaniem, szczególnie dla zapracowanych pań domu i takich, które zwyczajnie nie umieją lub nie chcą stać przy garnkach tyle czasu.

- Przygotowujemy tradycyjne, domowe potrawy dla firm, instytucji i osób indywidualnych. Każdy znajdzie coś dla siebie. Mamy bogatą ofertę – mówi Izabela Skłodowska, współwłaściciel firmy Santana w Białymstoku. - Zauważamy rosnące zainteresowanie daniami rybnymi, dlatego też proponujemy między innymi tatar z łososia czy łososia w galarecie, choć najpopularniejszy niezmienne jest szczupak faszerowany – podkreśla.

Nie tylko na wigilię

W formie cateringu przygotowywane są również potrawy świąteczne, takie jak wędliny, wędzonki, pasztety, dania mięsne i wiele innych.
- Osoby, które się do nas zgłaszają, często zamawiają od razu dania na święta. Wystarczy do 22 grudnia skontaktować się z nami, podać listę potraw i wpłacić zaliczkę. Potem wystarczy już tylko odebrać zamówienie w poranek wigilijny i wpłacić resztę – wyjaśnia Izabela Skłodowska. - Płatności można dokonać gotówką lub kartą. U nas nie ma wymaganych limitów, każdy zamówi tyle, ile potrzebuje. Staramy się dorzucić coś od siebie gratis. Może to być kutia lub łazanki – dodaje.

Dania wigilijne i świąteczne przygotowane przez firmę cateringową nie odstają od tych domowych. W wielu przypadkach goście nawet nie pomyślą, że nie są to potrawy przygotowane przez nas.
- Nasi klienci bardzo często do nas wracają. Mamy też takich, którzy zamawiają u nas co roku. Jest to dla nas duży komplement i potwierdzenie, że nasze potrawy są smaczne. To cieszy nas najbardziej – podsumowuje Izabela Skłodowska.

Potrawy wigilijne i świąteczne można zamówić w lokalu Santana przy ul. Baranowickiej 55 w Białymstoku lub telefonicznie pod nr 514514150.

[ARTYKUŁ SPONSOROWANY]
Ewa Reducha
ewa.r@bialystokonline.pl