Kultura i Rozrywka

Wróć

Białostockie kulinaria w PRL-u. Co wtedy jadano?

2020-03-07 07:59:50
Andrzej Fiedoruk zaprasza w podróż po nie tak odległej przeszłości naszego miasta, czyli latach PRL-u. Jej punkt wyjścia to białostockie kulinaria.
Pierwsze przystanki to smaki codzienne i świąteczne, a także lokale, gdzie można było tych smaków skosztować, jak np. popularny klub MPiK. Autor poświęcił też czas oraz miejsce osobom i wydarzeniom zapamiętanym z dzieciństwa i młodości, czyli elementom składającym się na swoisty klimat miasta. Spotkanie dla starszych białostoczan będzie więc doskonałą okazją do wymiany wspomnień. Osoby młodsze będą natomiast miały możliwość uczestniczenia w interesującej lekcji historii lokalnej.

Andrzej Fiedoruk to urodzony i mieszkający w Białymstoku historyk oraz socjolog. Specjalizuje się w dziedzinie kulinariów - bo to kuchnia najlepiej mówi o ludziach zamieszkujących dany teren, ich pochodzeniu, mentalności i przyzwyczajeniach. Fiedoruk zajmuje się zarówno dziejami naszych regionalnych smaków, jak i współczesnymi przepisami. Na ten temat napisał już kilka książek np. Kresowy tygiel kulturowy czy Przepalanka, okowita, nalewki i miody pitne.

Spotkanie odbędzie się w niedzielę (8.03) o godz. 17.00 w Galerii im. Sleńdzińskich przy ul. Wiktorii. Poprowadzi je Jolanta Szczygieł-Rogowska, dyrektor Galerii. Wstęp jest wolny.

Zobacz też: Spotkanie z autorem książki Białostockie powidoki
Anna Dycha
anna.d@bialystokonline.pl