Kulinaria

Wróć

Biała kiełbasa w nowej odsłonie – z cebulą i ogórkiem kiszonym

2025-04-17 13:20:01
Szybki obiad, który zaskoczy smakiem? Biała kiełbasa zapiekana z cebulą i ogórkiem kiszonym to proste danie, które sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i od święta.
www.dibloguje.pl
Biała kiełbasa to klasyk polskiej kuchni, ale w tej wersji zyska zupełnie nowy charakter. Wystarczy kilka składników, chwila przygotowań i trochę cierpliwości w oczekiwaniu na zapieczenie, by cieszyć się pysznym daniem. Świetnie komponuje się z kromką świeżego chleba lub gotowanymi ziemniakami. Jeśli traficie na smaczną białą kiełbasę – nie ma się co zastanawiać. To danie robi się niemal samo!

Składniki na 3-4 porcje:

• 500 g białej kiełbasy (np. 4 sztuki parzonej)
• 2 cebule
• 2–3 ogórki kiszone
• 2 łyżki oleju
• sól, pieprz

Przygotowanie:

Cebule należy pokroić w piórka, a ogórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Warzywa mieszamy z olejem i doprawiamy solą oraz pieprzem. Nie przesadzajmy z solą, bo same ogórki posiadają intensywny smak.

Na dno naczynia żaroodpornego układamy kiełbasę, a na niej warstwę warzyw. Całość przykrywamy folią aluminiową lup pokrywką i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Pieczemy 20 minut, po czym zdejmujemy folię i zapiekamy przez kolejne 20 minut. Cebula powinna być miękka, a kiełbasa apetycznie zarumieniona.

Wersja szybsza:

Cebulę i ogórki można wcześniej podsmażyć na patelni. Wtedy skracamy czas zapiekania do około 20 minut – już bez przykrycia.

To danie z pewnością przypadnie do gustu wielbicielom prostych, tradycyjnych smaków w nieco odświeżonym wydaniu. Spróbujcie koniecznie!
Diana Rusiłowicz
24@bialystokonline.pl