Bezpieczne grzybobranie. O czym trzeba pamiętać? [wideo]
2012-08-31 00:00:00
Kurki, podgrzybki, prawdziwki, maślaki - trwa sezon na grzyby. Warto pamiętać o podstawowych zasadach bezpieczeństwa podczas grzybobrania. Przypomina je Główny Inspektor Sanitarny.
sxc.hu
Zbierajmy wyłącznie grzyby, co do których nie mamy jakichkolwiek wątpliwości, że są jadalne (warto korzystać z atlasów). Należy zbierać grzyby wyrośnięte i dobrze wykształcone. Bowiem młode owocniki, bez wykształconych cech danego gatunku, stanowią najczęstszą przyczynę tragicznych pomyłek. Początkujący grzybiarze powinni zdecydować się na zbieranie jedynie grzybów rurkowych, gdyż w tej grupie nie ma grzybów śmiertelnie trujących.
Warto także pamiętać, by grzyby zbierać do koszyków lub pojemników przepuszczających powietrze, w żadnym wypadku do reklamówek, które powodują zaparzanie grzybów i przyspieszają ich psucie. Nie można zbierać grzybów rosnących w rowach, na skraju lasu oraz w okolicach będących skupiskiem odpadów. Jeżeli mamy jakiekolwiek wątpliwości, czy zebrane grzyby są trujące czy jadalne, można skorzystać z bezpłatnej porady w stacjach sanitarno-epidemiologicznych.
Wątpliwości podczas grzybobrania pomoże też rozwiać edukacyjny film:
Jeżeli po spożyciu grzybów wystąpią nudności, bóle brzucha, biegunka, skurcz mięśni czy podwyższona temperatura, należy niezwłocznie wywołać wymioty i zgłosić się do lekarza.
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z
Polityka cookies
. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu mechanizmu cookie w Twojej przeglądarce