Kultura i Rozrywka

Wróć

Będą promować tradycyjną sztukę kulinarną. Przed nami doroczne Święto Grzyba

2016-09-02 11:16:30
Organizatorzy imprezy przygotowali wiele atrakcji. W programie m.in. konkurs na największego grzyba oraz koncerty zespołów i kapel, a także zabawa ludowa pod gwiazdami.
pixabay.com
W najbliższą niedzielę (4.09) w Sokolu odbędzie się Święto Grzyba, w tym roku równolegle ze 130-leciem Kolei Poleskiej.

Organizatorzy chcą promować tradycyjną sztukę kulinarną i produkty regionalne, przede wszystkim z grzybów. Odwiedzający będą mogli spróbować różnych ich odmian: świeżych, marynowanych czy suszonych. W programie przewidziano konkurs kulinarny, a także rywalizację o tytuł Władcy Grzybów. Dodatkową atrakcją będą liczne stoiska z rękodziełem ludowym oraz potrawami kuchni regionalnej. W warsztatowni Centrum Produktu Lokalnego odbędą się warsztaty pokazowe: pieczenia chleba, kiszenia kapusty czy garncarstwa.

W ramach obchodów 130 lat Kolei Poleskiej będzie można zobaczyć wystawy: zabytkowych eksponatów ze zbiorów Stowarzyszenia Sympatyków Kolejnictwa, biletów ze zbiorów Aleksandra Kurstaka oraz modeli kolejowych. Andrzej Kasperowicz będzie promował swoją książkę 130 lat Kolei Poleskiej, ponadto wyświetlony zostanie reportaż Barbary Ciruk o 40-leciu pracy na kolei mieszkanki wsi Sokole.

Wieczór uświetnią występy Orkiestry Form Różnych oraz zespołów Świtanak, Androverda i Chutar. Gwiazdą imprezy będzie Stary Port Białystok, a kapela Gaj zapewni muzykę podczas zabawy ludowej pod gwiazdami.

Impreza pod patronatem BiałystokOnline.

Święto Grzyba 2016
Monika Zysk
24@bialystokonline.pl