Bakteria w pieprzu z Białegostoku. GIS ostrzega
Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed pieprzem mielonym z Białegostoku. Sprawdź, w których partiach wykryto bakterię.
GIS
Niektóre partie mielonego pieprzu firmy Agnex zostały wycofane z obrotu.
W próbkach pieprzu czarnego mielonego zbadanego w ramach kontroli urzędowej stwierdzono obecność bakterii Salmonella. Spożycie produktu, szczególnie bez obróbki termicznej, wiąże się z potencjalnym ryzykiem zatrucia pokarmowego - czytamy na stronie Głównego Inspektoratu Sanitarnego.
Wycofaniu podlegają następujące partie:
- pieprz czarny mielony, 150 g, numer partii 1309/6, data minimalnej trwałości 03.2021,
- pieprz czarny mielony, 400 g, numer partii 2509/6, data minimalnej trwałości 03.2021,
- pieprz czarny mielony, 1 kg, numer partii 2509/6, data minimalnej trwałości 03.2021,
- pieprz czarny mielony, 1 kg, numer partii 2409/6, data minimalnej trwałości 03.2021.
Jak podaje GIS, w trakcie kontroli urzędowej w firmie Agnex pobrano do badań próbki pieprzu czarnego mielonego, 150 g, numer partii 1309/6, data minimalnej trwałości 03.2021. W 1 z 5 badanych próbek stwierdzono obecność bakterii Salmonella.
Paulina Górska
24@bialystokonline.pl