Bakteria E. coli atakuje. Poznaj pięć kroków do bezpiecznej żywności
Utrzymuj czystość, oddzielaj żywność surową od ugotowanej i przechowuj ją w odpowiedniej temperaturze, gotuj dokładnie, używaj bezpiecznej wody i żywności - to główne zalecenia Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Białymstoku w związku z występującymi w Niemczech zachorowaniami związanymi z zakażeniem bakterią E. coli.
sxc.hu
Pierwsze zachorowania wystąpiły też już w Polsce. Warto więc wiedzieć, jak uchronić się przed zakażeniem. Po pierwsze, należy utrzymywać czystość: myć ręce przed kontaktem z żywnością i podczas jej przygotowywania oraz po wyjściu z toalety, myć i odkażać wszystkie powierzchnie i sprzęty wykorzystywane podczas przygotowywania żywności oraz chronić kuchnię i żywność przed owadami i innymi zwierzętami.
Po drugie, oddzielaj żywność surową od ugotowanej. Do przygotowywania surowej żywności warto używać oddzielnego sprzętu i przedmiotów, np. noży i desek do krojenia, a także magazynować żywność w oddzielnych pojemnikach, tak aby nie dopuścić do kontaktu między żywnością surową z już ugotowaną. Surowa żywność, przede wszystkim mięso, drób, owoce morza mogą zawierać niebezpieczne mikroorganizmy.
Po trzecie, dokładnie gotuj. Chodzi tu przede wszystkim o mięso, drób, jaja i owoce morza. Żywność taką jak np. zupy doprowadzaj do wrzenia tak, aby zyskać pewność, że osiągnęła ona temperaturę 70°C. Odgrzewaną żywność przed spożyciem również odgrzej do temperatury powyżej 70° C. Właściwa obróbka termiczna żywności prowadzi do zabicia prawie wszystkich niebezpiecznych mikroorganizmów. Badania pokazują, że podgrzanie żywności do temperatury 70°C, pomaga w zapewnieniu bezpieczeństwa konsumentów.
Czwarty krok to utrzymywanie żywności w odpowiedniej temperaturze. Nie pozostawiaj ugotowanej żywności w temperaturze pokojowej przez okres dłuższy niż dwie godziny. Wszystkie gotowane i łatwo psujące się produkty przechowuj w lodówce (najlepiej w temperaturze poniżej 5°C), utrzymuj wysoką temperaturę (ponad 60°C) gotowanych potraw tuż przed podaniem. Nie przechowuj żywności zbyt długo, nawet jeśli przechowujesz ją w lodówce i nie rozmrażaj zamrożonej żywności w temperaturze pokojowej (zanurz produkt w ciepłej wodzie lub użyj urządzeń grzejnych).
I po piąte, używaj bezpiecznej wody i żywności. Do spożycia wybieraj tylko świeżą i zdrową żywność oraz przygotowaną tak, aby była bezpieczna, np. pasteryzowane mleko. Myj owoce i warzywa, szczególnie jeśli jesz je na surowo i pamiętaj, by nie jeść żywności, która utraciła już datę przydatności do spożycia.
andy