Uroczysko jest tak naprawdę przedsięwzięciem realizowanym przez kilka miesięcy i składa się z kilkunastu działań z różnych dziedzin. Ich podsumowaniem jest impreza plenerowa, która w tym roku odbędzie się w niedzielę (4.06). Stali bywalcy supraskich Spotkań z Naturą i Sztuką wiedzą dokładnie, jak będzie wyglądał ten dzień. Ci zaś, którzy w tym czasie miasteczko odwiedzą po raz pierwszy, na pewno nie będą żałować.
- Kulminacyjną imprezę wypełnią 2 cykliczne wydarzenia kulinarne. Pierwszym z nich są XIX Mistrzostwa Świata w Pieczeniu Kiszki i Babki Ziemniaczanej, drugim natomiast XII Konkurs Nalewek Puszczańskich - mówi Michał Kozłowski, jeden z organizatorów Uroczyska.
O tytuł mistrza w pieczeniu babki i kiszki ziemniaczanej mogą ubiegać się zarówno producenci i firmy, które zajmują się tym na co dzień zawodowo, jak i amatorzy domowych wypieków. Konkurs w kategorii duży producent rozstrzygnie publiczność. Uczestników konkursu indywidualnego oceni z kolei międzynarodowe jury.
Organizowany jest też XII Konkurs Nalewek Puszczańskich. Amatorzy trunków mogą wystartować w 2 kategoriach nalewek: słodkich i wytrawnych.
W programie nie zabraknie także: warsztatów kulinarnych (z plenerowymi pokazami w centrum Supraśla), kiermaszu zdrowej żywności i regionalnych wyrobów oraz rękodzieła, a także występów zespołów ludowych, folkowych i młodzieżowych.
Bohaterem przyrodniczym tegorocznych Spotkań z Naturą i Sztuką jest nietoperz, któremu poświęcony jest projekt Nietoperze - nasi przyjaciele z Puszczy Knyszyńskiej. Jednym z jego elementów jest przewidziana na piątek (2.06) sesja popularnonaukowa poświęcona tym mało znanym ssakom.
Portal BiałystokOnline patronuje imprezie.
Program:
XXII Spotkania z Naturą i Sztuką Uroczysko 2017