Głównym punktem Uroczyska są Mistrzostwa Świata w Pieczeniu Kiszki i Babki Ziemniaczanej oraz Konkurs Nalewek Puszczańskich. Odbędą się one w niedzielę (5.06).
Ziemniaczane wyroby - konkurs i degustacje
Jak co roku, do Supraśla zjadą miłośnicy ziemniaczanych wyrobów. O godz. 12.00 rozpoczną się XVIII Mistrzostwa Świata w Pieczeniu Kiszki i Babki Ziemniaczanej. Konkurs w kategorii duży producent rozstrzygnie publiczność. Uczestników konkursu indywidualnego oceni międzynarodowe jury. W trakcie imprezy będzie okazja spróbowania konkursowych specjałów. O godz. 13.00 rozpocznie się XI Konkurs Nalewek Puszczańskich. Amatorzy nalewek mogą wystartować w dwóch kategoriach nalewek: słodkich i wytrawnych.
W niedzielnym programie nie zabraknie także: warsztatów kulinarnych (z plenerowymi pokazami w centrum Supraśla) i kiermaszu zdrowej żywności oraz regionalnych produktów kulinarnych i rękodzieła. Na scenie ustawionej na Rynku Kościuszki wystąpią zespoły ludowe, folkowe i młodzieżowe: Malwianki, Dobryna, Narwianie, Buńczuk i Chutor.
Ptaki w roli głównej
Tegorocznym bohaterem przyrodniczym imprezy będą nasi skrzydlaci sąsiedzi, czyli Ptaki - podwórkowa spółka wróbel, jerzyk i jaskółka. To im w piątek (3.06) będzie poświęcona sesja popularnonaukowa oraz konkurs plastyczny dla dzieci. Im także jest dedykowany projekt monitorowania tych ptaków realizowany przez dzieci i młodzież z okolicznych miejscowości.
W piątek zaplanowano także wernisaż wystawy Grupy Fotograficznej Przemijalnia, a wieczorem spacery degustacyjne po supraskim szlaku kulinarnym.
W programie Uroczyska znajdą się również m.in. warsztaty artystyczne, spacery po mieście i plenerowa wystawa. Poza tym warto zajrzeć do siedziby Parku Krajobrazowego Puszczy Knyszyńskiej – 5 czerwca zaplanowano tam Dzień Drzwi Otwartych.
Portal BiałystokOnline patronuje imprezie.
Program:
XXI Spotkania z Naturą i Sztuką Uroczysko 2016