Amerykańskie smaki w jednym miejscu. Tak przebiegło Podlaskie Śniadanie Mistrzów [ZDJĘCIA]
W sobotę (26.08) rano rozpoczęło się kolejne Podlaskie Śniadanie Mistrzów w Białymstoku. Ogrody Pałaców Branickich zamieniły się w miejsce wielkiej uczty, a uczestnicy mogli spróbować różnorodnych dań. Tym razem górowały smaki inspirowane USA.
Adrianna Zawadzka
Podlaskie Śniadanie Mistrzów to impreza, która odbywa się w naszym mieście już od 2015 roku. Wydarzenie nie tylko celebruje kuchnię regionalną, ale także staje się miejscem możliwości do poszerzania horyzontów kulinarnych i kulturowych. W sobotę (26.08) o godz. 10:00 wystartowała już 15 edycja tej inicjatywy, która ponadto przybrała barwy Stanów Zjednoczonych, prezentując klasyczne dania street-foodowe oraz inspiracje kulinarne USA.
Na miejscu sklep Ale Party przygotował kreatywną ściankę do zdjęć, a także strefę chillout z leżakami i amerykańską muzyką. Grupa Auto Fus Białystok zaprezentowała modele samochodów elektrycznych marek Mini oraz BMW, zachęcając do ekologicznej mobilności. Podlaskie Zakłady Zbożowe przygotowały ucztę inspirowaną dzikim zachodem oraz zabawę ekologicznym piaskiem z białostockiej mąki, natomiast reprezentanci białostockich klubów sportów amerykańskich, czyli Lowlanders Białystok oraz Lisy Białystok zorganizowały aktywności dla miłośników sportu.
Dla dzieci zostały przygotowane specjalne animacje, zabawy z bańkami mydlanymi, warsztaty tworzenia kosmetyków naturalnych oraz eksperymenty pod okiem animatorów z Epicentrum. Ponadto, w związku na przypadający na ten dzień Światowy Dzień Psa, organizatorzy nawiązali współpracę z białostocką siecią restauracji Koku Sushi, zachęcając uczestników do przyniesienia karmy dla psów. Restauracja zobowiązała się podwoić każdą torbę przekazanej karmy.
W ramach Podlaskiego Śniadania Mistrzów uczestnicy mogli skosztować wyjątkowych przysmaków. Na miejscu były stoiska m.in. pierogarni Soodi, restauracji Miły burger, Dworu Czarneckiego, Rany Julek Sushi Bar, Ram’n’base, Olejowego raju, czy też Sztuki chleba i wina. Na desery i ciepłe napoje można było wybrać się do Ice’n’roll, Lodziarni Stara szkoła, Cukierni Słodko, czy też Kafejeto. Ponadto, można było zauważyć także stoiska 4szpaki i Dworzysk. Impreza zakończyła się o godz. 16:00.
Daria Lickiewicz
24@bialystokonline.pl